két kuvik: egy biogazdaság formálódása a kezdetektőlBemutatkozunk
Hírek, aktualitások
Két Kuvik: Formálódás a kezdetektől
Szántóföldi növénytermesztés
Vegyes gyümölcsös
Burgonya- és zöldségtermesztés
Természetvédelem
Ötletek, tippek, tapasztalatok
English
Kapcsolat
Fórum
GalériaBurgonya- és zöldségtermesztés
Magyarországon az ökológiai termék értékeivel tisztában levő fogyasztó elsősorban a zöldséget és gyümölcsöt keresi. Amikor eldöntöttük, hogy ökológiai termesztésbe fogunk, tudtuk hogy kis, két ember által kezelhető területen foglalkozni fogunk öntözést nem igénylő zöldségfélékkel és burgonyával.
 
2008 és 2009 igazi tanulóévek voltak, a Krónika, archívum oldalon bővebben mesélünk azokról a kellemetlenségekről, hibákról, amelyeket elkövettünk, és amelyekből nagyon sok tapasztalatot nyertünk.
 
Néhány módszerünk jól bevált az elmúlt években. A hagymalégy és a répalégy ellen sikeres védekezés az, ha a két zöldségféle sorai egymás mellett vannak. Burgonyabogár ellen a Novodor FC nevű baktériumkészítményt alkalmazzuk, míg a burgonyavész ellen engedélyezett rézkészítményt vetünk be. 
 
2012-2013: Az idény palántázással kezdődött. Alginittel kevert palántaföldbe vetettük el a paprikafajták magjait. Csak magyar fajtákat használunk, köztük Tápiószeléről génmegőrzési céllal kapott régi fajtákat is (Kocsolai és Boldogi paprika, Dombegyházi padlizsán, stb.). A palánták kiültetése májusban kezdődött és június elején végződött. Itt is lezajlott a tanulópénz "befizetése", amíg kikísérleteztük a tűzdelt palánták beöntözésének helyes módját. Nagy álmunk volt a kútfúrás, az engedélyeztetésre fordított energia sajnos nem térült meg, 2013-ban pedig lopás mutatott rá a szomorú kelet-európai valóságra. Így 2013-ban részben, 2014-ben teljesen zártkertben, saját kertünkben termeljük a ritka és a gyakori zöldségfajtákat, elég nagy arányban saját szaporítóanyaggal.
 
zöldséges
 Burgonya és zöldség (hagymafélék, sárgarépa); a háttérben rozsvetés 2010 májusában. (Fotó: © Kovács Gergely Károly)
Piaci tapasztalatainkról a Két Kuvik: Formálódás a kezdetektől oldalon olvashat. Rendeléseket telefonon és elektronikus levélben veszünk fel (Kapcsolat). 


www.ketkuvik.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!