két kuvik: egy biogazdaság formálódása a kezdetektőlBemutatkozunk
Hírek, aktualitások
Két Kuvik: Formálódás a kezdetektől
Szántóföldi növénytermesztés
Vegyes gyümölcsös
Burgonya- és zöldségtermesztés
Természetvédelem
Ötletek, tippek, tapasztalatok
English
Kapcsolat
Fórum
GalériaHírek, aktualitások

2014. március 6.

  • Új év, új kihívások. Immár háromtagúra bővült családunkkal vágunk neki a 2014-es évnek, ugyanis októberben megszületett kisfiunk. Idén a talaj termékenységének visszaállításán lesz a fő hangsúly, zöldtrágyázunk, altalajt lazítunk. Komoly szerep jut az önellátásnak is, változatlanul termesztünk burgonyát, illetve sok zöldségből már saját magot vetünk a földbe.

 

 2013. július 10.

Egy komoly változásról...
  • Egy nagy változás történt a gazdaságban, ami nem volt előzmény nélküli, de végsősoron 2013-ban lett végleges: befejezzük a termékek házhozszállítását. Ennek több oka van, részben magánéleti, részben gyakorlati természetűek. A "legkellemesebb" ok az, hogy elköltöztünk Székesfehérvárról a közeli Pátka egy gyönyörű részére, ahol megvalósíthatjuk azokat a természetközeli életmódról szóló álmainkat, amik a nagyvárosban (még ha kertvárosi rész is) nem lehetségesek. A másik ok az, hogy úttörő szerepet vállaltunk a székesfehérvári biozöldség-termesztésben, közvetlen értékesítésben, de a rendszernek sok hibáját is megismertük. Ilyenek a kínálat és kereslet összehangolatlansága, a hipermarketek agresszív "egész évben lehet kapni" mentalitásának a jellemformáló hatása (nem jó értelemben), és sajnos a legtöbbször a kiszállított termék értéke nem volt arányban az idővel, úttal, távolsággal. Ezentúl inkább az önellátásra helyezzük a hangsúlyt és csak néhány terméket értékesítünk a vásárlói közösségeken keresztül.
  • Nem érezzük azonban úgy, hogy ez egy zsákutca volt (ahogyan a 2010-es piaci próbálkozásainkat sem bántuk meg). Most, 2013-ban a tudatos székesfehérvári vásárló előtt olyan lehetőségek vannak, amikről a mi indulásunkkor, 2008-2009-ben álmodni sem mertünk: most indul az első közösségi kert, legalább két öko szemléletű Fejér megyei vásárlói közösség van, már működik termelői piac Fehérváron, Dinnyésen és Velencén. A mi kiszállásunk tehát abban a nyugodt légkörben történik, hogy aki Fejér megyében szeretne megbízható, egészséges élelmiszerhez jutni, az ma sokkal könnyebben megteheti, mint akkor, amikor kitaláltuk a székesfehérvári házhozszállítás gondolatát.

2013. június 27.

  • Gőzerővel dübörög az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet on-farm kísérletsorozata. Lehet hogy csupán négy és fél évnyi ökológiai gazdálkodással a hátunk mögött nem kellene ilyet mondani (írni), de számunkra ez a fiatal, lelkes csapat sokkal szimpatikusabban képviseli a bio ügyét, mint a hazai hivatalos ellenőrző szervek, egyesületek. Idén négy programban veszünk részt: korai burgonya, azadirachtin hatásvizsgálat, növénykondícionáló burgonyában, Fejér megyei paradicsom tájfajták vizsgálata.
  • Új ötletként idén nagy mennyiségben állítunk elő zöldségmagot (sárgarépa, hagymafélék), amit ingyen juttatunk el olyanoknak, akik szeretnének vegyszermentesen kertészkedni (közösségi kertek, szociális programok)

 

 

 Tájékozódás az oldalon:

A Két Kuvik: Formálódás a kezdetektől oldalon elmeséljük a gazdaság történetét, sikereket, kudarcokat, terveket. ITT vannak azok az anyagok, amelyek idejétmúltak, korábbi évek termelésével kapcsolatosak. A Szántóföldi növénytermesztésVegyes gyümölcsösBurgonya- és zöldségtermesztés oldalak az adott évben elért eredményekről számolnak be. Az Ötletek, tippek, tapasztalatok elsősorban hobbikertészeknek, kerttulajdonosoknak próbál segíteni. ATermészetvédelem oldal összeköti hivatásunkat és szenvedélyünket: itt írunk a munka közben megfigyelt élőlényekről (főleg madarak) és védelmükről.

 www.ketkuvik.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!