két kuvik: egy biogazdaság formálódása a kezdetektőlBemutatkozunk
Hírek, aktualitások
Két Kuvik: Formálódás a kezdetektől
Szántóföldi növénytermesztés
Vegyes gyümölcsös
Burgonya- és zöldségtermesztés
Természetvédelem
Ötletek, tippek, tapasztalatok
English
Kapcsolat
Fórum
Galéria 

Formálódás a kezdetektől

A kezdet kezdete 

Elkötelezett természetvédőként tudtuk, hogy ha gazdálkodásba fogunk, akkor a környezet, a táj, a körülöttünk levő élőlények védelme mindig elsőbbséget élvez majd a magas hozamok fölött. 2005-2006 környékén jutott komolyan eszünkbe a gazdálkodás lehetősége. Filozófiánk is valahol erról szól: természetközeli módon gazdálkodni, a lehetőségekhez mérten óvni az élővilágot, visszatérni oda, ahol a táj részei, azzal együtt élő elemek vagyunk, nem pedig a "természetet leigázó emberek", a lehetőségekhez képest a minél nagyobb fokú önellátásra törekedni.

Az induló támogatás 

2007 decemberében Adrienn regisztrált fiatal gazdálkodó lett. 2008 szeptemberében „Fiatal gazdálkodók induló támogatása” pályázatunkat elfogadták, vissza nem térítendő induló támogatást kapunk.

A támogatásról az alábbi linkeken olvashat bővebben:

A támogatást igyekszünk népszerűsíteni általunk írt cikkekben (Madártávlat, MezőHír), a gazdaságot bemutató előadásokon (XI. Tatai Vadlúdsokadalom; XI. Téli Élőfalu Találkozó, Somogyvámos, utóbbi ITT olvasható), illetve velünk készített interjúban (ITT olvasható). Ezen kívül többen fordultak már hozzánk olyanok, akik biogazdaság beindítását tervezik; őket is arra biztatjuk, hogy ha újra lehet pályázni, próbálkozzanak.

előadás

Előadás az ökológiai gazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról (XI. Tatai Vadlúdsokadalom, 2011. november 26.) (Fotó: © Járosi Adrienn)

Az induló támogatást az első időszakban az anyagok (vetőmag, engedélyezett szerek) vásárlására, illetve a bérszolgáltatásokra használtuk fel. 2011-től vált hangsúlyosabbá a "saját lábra állás". Traktort vettünk, elkezdtük megjavíttatni a munkagépeket, új beszerzéseket is tervezünk. A pályázat összegéből elvégzett beruházásaink: Belarus 892.2 traktor, fűkasza, gyomfésű, Lajta vetőgép (felújítás). 2012 őszén vásároltunk egy vontatott tárcsát, amellyel a talajmunkán kívül a rászerelt munkaelemeknek köszönhetően baktériumtrágya-kijuttatást és aprómagszórást is el tudunk majd végezni.

 

A gazdaság első nagy beruházása a traktorvásárlás  volt.  A Bicskén beszerzett Belarus 892.2 "saját lábán", Adri irányítása mellett érkezett Fehérvárra. Ezen a képen az út fontosabb állomásai láthatók. A nagyobb változatért kattintson IDE.
ketkuvik
1: Ismerkedés a géppel március 21-én.
2-3: március 22. Az immár rendszámmal ellátott traktor első méterei, egyelőre felügyelet mellett, a cég udvarán.
4: Bicskét elhagyva halad a traktor.
5: Az első tankolás a felcsúti benzinkúton.
6: A traktor megérkezik Csákvárra.
7: A lovasberényi gesztenyefasorban.
8: Csala és Székesfehérvár között.
9: Hazaérkezés után. 
 
 
AKG 
2009. július 24-én sikeresen pályáztunk az Agrár-környezetgazdálkodási Programba, ökológiai ültetvény (1 ha) és ökológiai szántó (30 ha) célprogramba.  Ehhez kapcsolódóan talajmintát vettünk, levélanalízist végeztettünk, körbemérettük a területet, kijelöltük a sarokpontokat. Az előírások nagyjából megegyeznek az ökológiai ellenőrző szervezetével, így viszonylag könnyen teljesíthető. Terveink szerint a következő kiírásban már jóval nagyobb területtel veszünk részt.
 
Területnövelés
A kezdeti 38 hektár szántó fokozatosan 54 hektárra nőtt. Kizárólag ökológiai módszerrel termelünk. Pillanatnyilag 30 hektár átállt ÖKO szántón tevékenykedünk, 20 hektár átállás alatt van. Ezek zöme bérletből visszaérkező családi földtulajdon, de saját területet is vásároltunk már.
 
Internetes jelenlét

A 21. században már elengedhetetlen az internetes jelenlét. Honlapunkat a beépített számlálórendszer tanúsága szerint már több ezer alkalommal keresték fel. Magyarországon kívül volt már böngészőnk a szomszédos országokból (Románia, Szlovákia, Ausztria, Szerbia), Német- és Lengyelországból, Svájcból, Hollandiából, Dániából, Angliából, sőt az Egyesült Államokból is. Egyéb világhálós jelenlétünket is igyekszünk folyamatosan bővíteni:

Szakmai találkozók, tanulmányutak
Igyekszünk részt venni szakmai összejöveteleken: élelmiszerbiztonsági fórum (2009 szeptember, Budapest), zöldségfélék ökológiai termesztésével kapcsolatos konferencia (2010. január 28. Karcag), a Leonardo program keretében meghirdetett nemzetközi bio zöldségtermesztési találkozó (2011. augusztus 23-24. Németország: Bingenheim, Dottenfelderhof), az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet konferenciája (2012. február 2. Gödöllő), XI. Téli Élőfalu Találkozó (2012. február 11. Somogyvámos), Bioburgonya-megbeszélések (2012. március 1-2.; 2012. augusztus 8. Gödöllő).
 
Kísérletek, tudományos vizsgálatok
  • 2010-től veszünk részt a Debreceni Egyetem vizsgálatában: évente küldünk zöldségmintákat az élelmiszerlaboratóriumba, ahol a beltartalmi értékeket egy PhD-munka keretében elemzik.
  • 2011 óta kapcsolatban állunk a Védegylettel. Az ő közreműködésükkel vehettünk részt a németországi tanulmányúton, és a LEONARDO program francia képviselői a gazdaságunkat is meglátogatták 2012 májusában.
  • A gödöllői Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) on farm hálózatának tagjaként 2012-ben burgonya fajtaösszehasonlító vizsgálatot végzünk.
  • Fontos feladatnak tartjuk a génmegőrzést. Ritka zöldségfajták mellett ezért kezdtük el a Bánkúti 1201 búza termesztését; távlatokban más régi fajták termesztésbe vételét is célul tűztük ki. Emellett a környezetünkben, erdők szélén, szórványgyümölcsösökben megmaradt gyümölcsfajtákat is szeretnénk szaporítani, megőrizni a jövő számára.
Előadások
Szívesen tartunk beszámolót az ökológiai gazdálkodásról. Ilyen alkalom volt a 2011-es Vadlúd Sokadalom (Tata), a 2012-es téli Élőfalu-találkozó (Somogyvámos), a 2012-es Országos Bionap (Hegymagas). Fontos feladatnak tartjuk, hogy ilyenkor ne csak a szakmai kérdésekről essen szó, hanem gyakorlati tapasztalatokról, sőt a biogazdálkodás természetre gyakorolt hatásáról is.


www.ketkuvik.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!