két kuvik: egy biogazdaság formálódása a kezdetektőlBemutatkozunk
Hírek, aktualitások
Két Kuvik: Formálódás a kezdetektől
Szántóföldi növénytermesztés
Vegyes gyümölcsös
Burgonya- és zöldségtermesztés
Természetvédelem
Ötletek, tippek, tapasztalatok
English
Kapcsolat
Fórum
GalériaVegyes gyümölcsös

A Mezőföld és a Velencei-hegység találkozásánál, Székesfehérvártól északkeletre, dombok ölelésében bújik meg egy kis gyümölcsös, mely zömmel kajszibarackos, de 1-2 alma, mandula, őszibarack, cseresznye, meggy is van benne. 2007-ben láttunk neki az igencsak elhanyagolt ültetvény rendbetételének.

Feltűnő volt, hogy nem találkozunk lepkehernyókkal, levéltetvekkel és más, ültetvényekben általában nagy gondokat okozó állati kártevőkkel. Az ok igen egyszerű: a 20-25 éves gyümölcsösben sosem volt semmilyen vegyszerezés, a terület egy stabil, egyensúlyban levő ökoszisztémának tekinthető. Katicabogarak, kaparódarazsak, zöld- és fürge gyíkok apasztják a kártevők létszámát, egy év alatt több tucat madárfajt megfigyeltünk itt (erről bővebben a Természetvédelem oldalon). Ezeket a madarakat igyekszünk segíteni. Mezei verébből több pár is költ, telente verebek, pintyek, cinegék látogatják az itt kihelyezett madáretetőt. 2010-ben már 6 odú volt kinn.

Természetes, hogy az ültetvényt nem kezelhetjük hagyományos módon, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a fajgazdagság fennmaradjon. A magas növényzetet kedvelő állatok számára foltokban meghagyjuk a vegetációt. A gyomszabályozást kézi kaszával és szárzúzóval végezzük, ettől, reményeink szerint a bolygatást kedvelő agresszív növények (parlagfű, bogáncs, aszat, csattanó maszlag, disznóparéj) visszaszorulnak, és újra létrejön a környező dombokon jellemző, természetes, sziklagyep-jellegű társulás, rajta kakukkfűvel, perjefajokkal, atracéllal.

ketkuvik

Ősz a gyümölcsösben (Fotó: © Járosi Adrienn)

Telepítéshez faiksolában vásároljuk meg a garantáltan vírusmentes csemetéket (1. kép). Nagyon fontos, hogy minél hamarabb elültessük, és a gyökereket addig is óvjuk a kiszáradástól. A gödörbe (2. kép) férjen el kényelmesen a gyökérzet. A gödör aljára a fehér vödörben levő tápanyag kerül: juhtrágya és komposzt keveréke. A gyökerek végét metszőollóval visszavágjuk, hogy a friss metszlapon a fácska oldalgyökerek tömegét növessze. Ültetéskor a csemete törzsét párszor megrázzuk, hogy a gyökereket mindenhol körbeölelje a föld. A másik vödörben víz van: ültetés után azonnali beiszapoló öntözés szükséges. A 4. kép a végső állapot: karóval védjük a széltől. Már csak a faiskolai címkét kell eltávolítani, illetve törzsvédőt feltenni.

ketkuvik

Nem csak az ellenőrzött ültetvényben szüretelünk. Két saját házikertben sem juttatunk ki semmilyen szintetikus vegyszert, így innen is biztonságos szilva, seresznye, alma szedhető. Emellett az egyik olyan szántó mellett, ahol 2011-ben kezdtük a munkát, egy öreg szórványgyümölcsös van. Idén fontos cél az egyes fajták tulajdonságainak feltérképezése. Nem kizárt hogy valamilyen különleges, ma már feledésbe merült régi fajta is van itt, aminek a megőrzése, később oltvánnyal történő szaporítása lényeges feladat lesz. Ugyanezen okból Pórszombatról, Kovács Gyula erdésztől vásároltunk különleges, régi almafajtákat (borízű alma, pogácsaalma, muskotályos alma); bízunk benne, hogy pár éven belül megkóstolhatjuk.

www.ketkuvik.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!